Recenzja Technics RP-F350

Dostosuj

Recenzja Technics RP-F350

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać jak ważny jest sprzęt używany przez nas do gry. W zaawansowanej, coraz częściej w pełni profesjonalnej rozgrywce decydują ułamki sekund o sukcesie czy porażce. Na pewno nikt nie chce aby o jego wynikach decydował sprzęt nie spełniający stawianych wymagań. Dlatego każdy kto chce grać na odpowiednio wysokim poziomie kompletuje zestaw złożony z podzespołów najwyższej jakości. Począwszy od samego komputera poprzez peryferia takie jak myszka z odpowiednią podkładką a kończąc na słuchawkach. Niestety rachunek po takich zakupach potrafi być naprawdę wysoki a satysfakcja wcale nie jest gwarantowana.

Dlatego postanowiłem podzielić się z wami wrażeniami z użytkowania słuchawek Technicsa RP-F350. Marka ta jest kojarzona z wysokiej jakości sprzętem elektronicznym, w tym także głośników oraz headsetów. Produkty Technics są dziełem koncernu elektronicznego Matsushita Electric Industrial z Osaki. Koncern powstał już w 1918 roku i jest obecnie na 24 miejscu na liście największych przedsiębiorstw na świecie. Matsushita to kluczowy producent sprzętu elektronicznego i podzespołów elektronicznych.

Jednak żaden produkt tego koncernu nie jest przeznaczony stricte do gamingu. W dalszej części recenzji dowiemy jak spiszą się słuchawki w swojej nowej roli oraz jak zostaną ocenionione przez wymagającego gracza.




Wstęp | Wstępne oględziny | Testy | Podsumowanie

  • 1

KomentarzeKomentarze

  • 1
  • 2
  • Pajda

    #0 | Pajda

    2005-11-26 23:12:33

    nie zebym gderal ale czy aby nie headphones - sluchawki, headset - sluchawki z mikrofonem (zestaw sluchawkowy) ? :P
  • -=eXe=-

    #0 | mahatma

    2005-11-26 23:14:33

    Przeczytałem wstęp i kliknełem [+] wybrałen Wstępne oględzinyflip('ecfc6012c7_1'); i widze Szukany przez Ciebie post został zablokowany następnie Testyflip('ecfc6012c7_2'); Szukany przez Ciebie post został zablokowany i Podsumowanieflip('ecfc6012c7_3'); Szukany przez Ciebie post został zablokowany chyba za bardzo się pospieszyłem.
  • Lucas

    #0 | Lucas

    2005-11-30 07:10:11

    za szybko klikasz :P
  • cwir3k`

    #0 | cwirek

    2005-11-30 08:09:27

    moze nie kazdy kuma ocb z ta Matsushitą - to Panasonic pod oryginalną nazwą :]
  • reurion

    #0 | .reru

    2005-11-30 09:50:05

    ciekawy artykul [+]
  • syzmon

    #0 | Syzmon

    2005-11-30 09:55:48

    ha! właśnie dziewczyna mi porzyczyla takie, jestem naprawde zadowolony :), kosztują tyle samo co F500(o tym modelu to zapraszam overa i yar-a do wypowiedzi)
    Mają solidną budowę i są o niebo wygodniejsze od f500, a dzięki overowi mialem okazje je testowac :). Mimo to jest jeden mankament, mimo iz sa wykonane lepiej pod kazdym względem niz wspomniany inny model to material zapewniający komfort na glowie, czyli to co jest na pałąku po 2 dniach mi się po prostu podarł... tak w standardzie od noszenia na glowie :P mimo to 9/10 :]
  • Hakan

    #0 | Hakan

    2005-11-30 10:21:03

    Kilka uwag:

    - nie ma okreslenia czy sluchawki sa zamkniete / otwarte
    - na podstawie parametrow technicznych (a juz na pewno tych, ktore tutaj podano) w zaden sposob nie mozna poznac klasy sprzetu
    - jesli sluchawki sa otwarte,to to ze slychac dzwieki wydobywajace sie na zewnatrz nie stanowi zadnego problemu - sluchawki otwarte sa skontruowane tak aby cisnienie akustyczne bylo uwalniane zarowno do ucha jak i na zewnatrz - ma to zapewnic bardziej naturalny dzwiek. Problem jest jesli sa to sluchawki zamkniete ale wtedy zupelnie nie spelniaja swojego zadania...
  • KaZi

    #0 | KaZi

    2005-11-30 10:32:25

    technics zawsze produkował dobry sprzęt =]
  • Lucas

    #0 | Lucas

    2005-11-30 11:09:58

    Niektorzy sie ucza :P
  • Hakan

    #0 | Hakan

    2005-11-30 11:37:19

    O to chodzi, dlatego tez umieszczam te uwagi.
  • Lucas

    #0 | Lucas

    2005-11-30 11:46:22

    Ale dorzuc troche marchewki a nie same kije :P
  • Hakan

    #0 | Hakan

    2005-11-30 11:49:45

    Marchewki beda potem ;)
  • samolot

    #0 | Krolewicz

    2005-11-30 12:27:24

    sa to sluchawki otwarte
  • vader

    #0 | vdr

    2005-11-30 13:34:25

    pierwszy komentarz nie napisany przez Lucasa ??
  • Suprise

    #0 | Suprise himself

    2005-11-30 13:36:37

    RP-F500 > all :P
  • Lucas

    #0 | Lucas

    2005-11-30 13:37:57

    Juz kary wymierzylem :P
  • j0k3r!rA

    #0 | j0k3r

    2005-11-30 13:57:19

    ciekawy art [+]

    boli fakt, ze nie ma mikrofonu :\\
  • tysik

    #0 | tysik

    2005-11-30 13:58:48

    ej... wam tez to zdjecie opakowania przypomina worek wegla drzewnego na grilla? :|
  • stR4y

    #0 | dominikt

    2005-11-30 14:07:09

    no to \"efekt glosnikow\" (nie wiem skad ta nazwa ;) ) to nie minus : >
  • -=eXe=-

    #0 | mahatma

    2005-11-30 14:22:21

    hmm.. dodałem ten (#2) komentarz pare dni temu , dlaczego nie jest pierwszy ??
  • samolot

    #0 | Krolewicz

    2005-11-30 14:34:20

    wynika on z samej konstrukcji i to jest minus -> masz dlaczego w recenzji :P
  • stR4y

    #0 | dominikt

    2005-11-30 14:38:39

    czytales w ogole post hakana ?
  • nita

    #0 | nita

    2005-11-30 15:47:53

    bez kitu o tym samym pomyslalem :)
  • tysik

    #0 | tysik

    2005-11-30 16:46:40

    no typowo bym sie dal nabrac... czas przestac palic C)
  • rostek

    #0 | Rostek

    2005-11-30 17:09:44

    w koncu to technicsy ; D ale Siberie (black) sa ladniejsze i basta!
  • rostek

    #0 | Rostek

    2005-11-30 17:18:29

    boli fakt, ze tak malo, ale z drugiej strony to zacheca oczy do przeczytania :P
  • j0k3r!rA

    #0 | j0k3r

    2005-11-30 17:29:50

    ...no w sumie ;)
  • Lucas

    #0 | Lucas

    2005-11-30 17:36:25

    Bo pajda byl szybszy o 1 min?
  • yareq

    #0 | yar

    2005-11-30 18:02:18

    http://panasonic.pl/oferta.php?prod=2178

    Tutaj jest napisane co innego.
  • -=eXe=-

    #0 | mahatma

    2005-11-30 18:43:02

    Pajda 2005-11-26 23:12:33
    Ja 2005-11-26 23:14:33

    Według tych dat to o dokładnie dwie, no trudno ale i tak byłem szybszy od dodania artykułu (środa, 30.11.2005, 07:14) :D
  • grubka

    #0 | grubka

    2005-12-01 17:45:33

    ja mam philipsy hp890 i uwazam ze jakość dzwieku w porównaniu do innych słuchawek do 250 zł maja najlepszą. Jedyny bol to slaba jakosc plastiku z ktorego sa zrobione ... :>
  • Nighter

    #0 | infin

    2005-12-01 19:51:19

    Ciekawy artykulik ;)
  • Koras

    #0 | Koras

    2005-12-01 23:10:19

    Recenzja to jak na moj gust za duzo powiedziane, przeciez tu nie ma praktycznie nic wartosciowego. Nie wiem jak mozna sie zachwycac sluchawkami, ktore maja dynamike na poziomie 102 db, to wola o pomste do nieba. Juz w sennheiserach za 200 zl sa i 114 db. W tabelce prezentuje sie podobnie do syberii... ktore sa imo najgorszymi sluchawkami nausznymi z jakimi mialem do czynienia. Brzmia gorzej nawet od soniakow z uszkodzonym jackiem (MDR-7506), senny za 200, nie wspominajac o tych za 400 czy 1000 (akurat mialem okazje porownac m.in. 207, 555, 595 czy wspomnianymi MDR-7506). Bas plytki jak piety komara, ciche wysokie tony, wrecz ich brak momentami. Z walorow sluchowych przeszkadza jeszcze konstrukcja samej sluchawki, ktora nie pasuje zbytnio do ucha (i to nie tylko mojego) i wrazenie sluchania jakby zza kurtyny. A kabel 1,8 m to chyba z przejsciowka, bo mi ledwo starczal z glowy do kieszeni w spodniach. I od kiedy pasmo przenoszenia to glowny czynnik wazacy na wyborze sluchawek?

    Odwzorowanie przestrzeni na stereo? Fizycznie niemozliwe jest stwierdzenie czy dziwek dochodzi idealnie z przodu czy idealnie z tylu jak na moj gust. A juz rajcowanie sie filmem z dolby na sluchawkach to parodia. Nie ma wrazen chocby ze zmeczenia uszu i wielu innych waznych rzeczy wplywajacych na stan recenzji.
    Stwierdzenie \"po prostu spełniają wszystkie moje rygorystyczne wymagania\" jest mocno na wyrost - takie recenzent ma wygorowane wymagania jak moja niedoslyszaca babcia.
  • Koras

    #0 | Koras

    2005-12-01 23:21:01

    \'słuchawki hi-fi typu zamkniętego\' to ze strony Panasonica. To otwarte czy zamkniete? W ogole co to znaczy \"to same słuchawki działają podobnie co normalne głośniki wolnostojąc\"? Autor chyba nie bardzo wiedzial o czym pisze i nie potrafil nazwac prolbemu. Gafa jak dla mnie. Jestem ciekaw czy \"wymagajacy gracz \" o \"rygorystycznych wymaganiach\" mial kiedys na uszach sluchawki z gornej polki tudziez ogladal film na czyms wiecej niz sluchawkach (o zgrozo) lub tak zwanym \"KINIE DOMOWYM ZA 129 + VAT!!\" ? Marna recenzja, oj marna.

    p.s. \"nie forutnnej\" pisze sie razem.
  • Hakan

    #0 | Hakan

    2005-12-02 12:16:11

    No wlasnie, ciekawy bylbym porownania np. Syberii, Steel Soundow 5H i innych przedmiotow dla graczy razem z \"normalnymi\" sluchawkami Senn, AKG, Beyerdynamic. Ile jest w nich rzeczywiscie dobrych sluchawek a ile gadzetu dla graczy...
  • Lucas

    #0 | Lucas

    2005-12-02 12:47:33

    -> #9.

    Jak chcesz - napisz swoja rece. Krytykowac jest latwo...
  • JuiCe

    #0 | JuiCe

    2005-12-02 14:55:04

    Nie boli :D Proponuję ZM-MIC1 - recki ma dobre i własnie go zakupiłem. Podzielam opinię, że lepiej jest qpić Dobre słuchawki i dobry (lub gorszy) mikrofon niż bulić za headset, w którym mikrofon jest w większości wypadków gówniany. Oczwiście non gustae
    disputante czy jak to tam idzie :D

    Ja obecnie myślę o Bayerdynamics DTX900 chyba najlepszy stosunek jokość/cena w tej klasie cenowej.
  • JuiCe

    #0 | JuiCe

    2005-12-02 15:00:36

    Ich stimme überall volkommen zu. [+]

    Miałeś może w rękach Bayery DTX900 lub Seny HD-485? Nad tymi modelami się obecnie zastanawiam. Trochę mnie cholera bierze jak myślę, że wydam ponad 300 zyli na słuchawki ale w końcu czas sobie trochę przyjemności sprawić. DTX900 ma niską impedancję więc nie trzeba będzie wzmacniacza jeżeli je do kompa podłączę. Chyba, że masz jakąś inną propozycję w tym przedziale cenowym?
  • Hakan

    #0 | Hakan

    2005-12-02 15:18:13

    Bayery DTX900 - opinia ale niestety tylko jedna

    Opinie n/t innych sluchawek

    Polecam przeszukac tamtejsze forum, byc moze bedzie i opinia o HD-485.

    W przedostatnim nr HiFi i Muzyki byl test sluchawek, moze w Epiku bedzie jeszcze ten nr
  • samolot

    #0 | Krolewicz

    2005-12-02 15:45:19

    te sluchawy sa o 50% drozsze ?

    btw nie porownywalem tych sluchawek z bardzo drogimi audiofilskimi sluchawkami poniewaz przecietnemu graczowi sa one zbedne i zbyt drogie
  • Dodawanie komentarzy dostępne jest jedynie dla zalogowanych użytkowników.
    Jeżeli nie jesteś jeszcze użytkownikiem eSports.pl, możesz się zarejestrować tutaj.
  • 1
  • 2
Komentarze pod artykułami są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu eSports.pl oraz serwisów pokrewnych, który nie ponosi odpowiedzialności za treść opublikowanych opinii. Jeżeli którykolwiek z postów łamie zasady, zawiadom o tym redakcję eSports.pl.
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

24 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

  1. 0%

    Słaba postawa Fear Factory

  2. 0%

    Dobra gra UF Gaming

  3. 14%

    Tłumy widzów na sali kinowej

  4. 14%

    Mało miejsca

  5. 71%

    Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

  • Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2018

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.