QPad XT-R - recenzja

Dostosuj

QPad XT-R - recenzja

Na naszym portalu testowaliśmy dla Was już różne podkładki, większość tych przeznaczonych dla profesjonalnych (jak i amatorskich) graczy została już zrecenzowana. Jednak ponieważ producenci w miejscu nie stoją tak i my staramy się za nimi nadążyć. Dlatego też, gdy tylko QPad zaczął sprzedawać swoje podkładki w Polsce, my uraczymy Was jego recenzją.

Ci, którzy dość często przeglądają komentarze w newsach zauważyli, że gdy j0k3r napisał o wejściu firmy QPad na rynek polski zapytałem o jego test. Toteż bardzo się ucieszyłem, gdy okazało się, że to ja będę miał przyjemność napisania tego tekstu. Nie będę ukrywał, że jedną z rzeczy, która sprawia, że redaktorzy eSportowi chcą pisać to właśnie możliwości recenzji nowego sprzętu.

W moje ręce wpadł model QPad XT-R. Najdroższy jak na razie z asortymentu firmy. Kosztuje on aż (a raczej tylko) 129 zł. Jednak ja byłbym skłonny zapłacić za niego nawet więcej. Dlaczego? Bo to naprawdę świetny produkt. Używałem już wielu podkładek, Steelpad QCK, Everglide Titan GamingMat, Steelpad 4D i w końcu Icemat 2nd Edition i mogę śmiało powiedzieć: QPad jest najlepszy! Szczególnie, że jest to pad "twardy" co dla mnie jest jego wielkim plusem. Zapewne teraz wielu pomyśli: artykuł sponsorowany, ale zapewniam - tak nie jest. Jest to obiektywne spojrzenie na pada osoby, która z gamingiem ma wspólnego tyle, że jest redaktorem serwisu eSports.pl i interesuje się rozwojem tej dyscypliny sportowej w Polsce i na świecie. Dalsze przemyślenia znajdziecie na kolejnych podstronach recenzji. Zapraszam do czytania.



Wstęp | Pierwsze wrażenia | Testy | Słowo końcowe

KomentarzeKomentarze

  • Lucas

    #0 | Lucas

    2007-03-02 08:20:47

    To i tak dalej plastik :)
  • rml

    #0 | rml

    2007-03-02 08:35:00

    :*
  • cwir3k`

    #0 | cwirek

    2007-03-02 08:58:22

    fajna ta podkładka na pierwszy rzut oka, moglaby wpasc w moje rece ;-) ale mimo to nadal jestem fanem szmacianek :D
  • V!ct!M

    #0 | vicek

    2007-03-02 09:26:34

    Staję w obronie moich ulubionych myszek Razera :(

    Wam nie byłoby przykro, gdyby ktoś przesuwał Was po asfalcie, zamiast po trawie?:<

    :)))

    Raczej nic nie zapowiada, żebym zmienił swoją opinię (Monster Mat > QcK >>>>>>*), ale na pierwszy rzut oka recenzja fajna :] trzeba będzie potem przeczytać dokładniej :P
  • e2

    #0 | edwa

    2007-03-02 09:42:27

    XT-R > all ... naprawdę. Naprawdę miałem wiele padów, ale ten jest najlepszy :)
  • postal1

    #0 | postal1

    2007-03-02 10:56:17

    nie pij tyle albo kup aparat z autofocusem ;pp

    dobra recka :)
  • e2

    #0 | edwa

    2007-03-02 11:21:10

    Aparat ma AF - ja jestem alkoholikiem ;) Na serio to jest to na tle nerwowym - ręce mi się potwornie trzęsą...
  • j0k3r!rA

    #0 | j0k3r

    2007-03-02 11:34:35

    Imo pad ten jest troche przygruby, poza tym jak juz wspomnial autor recenzji - slabo trzyma sie powierzchni. Moim zdaniem to zdecydowanie zbyt duze minusy, aby dawac podkladce ocene 9/10.

    Zdjecia wyszly zle, bo zle ustawiles aparat do robienia fotek z bliska ;)
  • e2

    #0 | edwa

    2007-03-02 11:45:12

    nie :P był ustawiony na makro :D ale jak już napisałem - ręka potwornie mi się trzęsie ;p

    Co do powierzchni - u kumpla na biurku pad trzymał się jak przyklejony, dlatego nie obniżyłem oceny. Może to tylko u mnie jest taka słaba przyczepność. A to, że jest gruby - kwestia opinii recenzenta ;)
  • j0k3r!rA

    #0 | j0k3r

    2007-03-02 12:13:48

    No wlasnie... robiles na makro a nie powinienes - wszystkie foty na standard bez AF, makro dopiero przy zdjeciach typu zblizenie na laser myszki, czy na powierzchnie podkladki (te wlasnie wyszly Ci dobrze, zgadnij dlaczego? :) ). Jasne, faktem jest ze trzesaca sie reka przeszkadza w robieniu zdjec makro, dlatego trzeba je robic starannie i jak nie wyjda, powtarzac.

    Co do przyczepnosci, widzisz sam potwierdziles - nie na wszystkich powierzchniach trzyma sie dobrze, trzeba bylo to napisac :). Hm, czy grubosc to kwestia opinii recenzenta? raczej nie, grubosc pada to zdecydowany minus. Jedynie szmaty ze swoja gruboscia nadaja sie do uzytku, jako ze sa miekkie. Plastik grubszy niz 1,5 - 2 mm sprawia juz trudnosci nadgarstkowi i rece.
  • Van Helsing

    #0 | 3r!c

    2007-03-02 12:25:34

    mam to samo
  • Van Helsing

    #0 | 3r!c

    2007-03-02 12:27:46

    reca fajne, ale podkładka sama w sobie mi sie nie podoba ; ] zdecydowanie wolę zostać przy moich szmatach ;] qck (nie mam tylko heavy a chciałbym mieć :P)
  • rOx!

    #0 | rOx!

    2007-03-02 14:07:32

    najlepiej do pada pasuje mx =D (pod wzgledem kolorystycznym ofc) fajna recka ale i tak nie kupie
  • e2

    #0 | edwa

    2007-03-02 14:27:27

    Mogę Ci sprzedać :) Napisz za ile jesteś zainteresowany - nówka, raz wyjęta z opakowania, wygrana w zakładach na hltv.org :)
  • enj0y

    #0 | enjoy

    2007-03-02 14:38:25

    \"jak w Icemacie, który na dodatek w zimę jest dość zimny \" - polecam centralne ogrzewanie - super gadzet :DD

    \"myszka chodzi szybciej więc czułość musiałem zwiększyć\" - hmmm ja bym raczej w takim wypadku zmniejszyl czulosc ;o
  • rox.

    #0 | Deo.

    2007-03-02 15:11:19

    jak bedzie wspolpracowac a4tech x750f z tym padem? XD
  • Fr4gStar

    #0 | Fr4gu~

    2007-03-02 15:30:15

    GJ:D Naprawdę dobra recenzja. Kiedyś może sobie sprawie takiego qpada, ale jak na razie qck mini, na nic lepszego mnie nie stać;)
  • e2

    #0 | edwa

    2007-03-02 16:31:55

    Nie mam jak przetestować niestety. Myślę, że nie powinno być problemów :)
  • e2

    #0 | edwa

    2007-03-02 16:32:47

    True :P Mój błąd :D
  • Pajda

    #0 | Pajda

    2007-03-02 16:41:14

    hehehehe przeciez to moja Giganta :P
  • Pajda

    #0 | Pajda

    2007-03-02 16:43:50

    Pozwole sobie sie nie zgodzic.
    Moja Giganta o ile dobrze pamietam parametry ma 9mm i jest arcywygodna. Wszystko rozbija sie o to, ze krawejdz jest lagodnie wyprofilowana i spoczywa na niej wygodnie reka. Oczywiscie nie wiem jak wykonali to w qpadzie, ale w Gigancie jest idealne.
  • Pajda

    #0 | Pajda

    2007-03-02 16:47:28

    Plastik jest najlepszy :P
    W tej chwili mamy tego typu qpada, battlepada speedlinka i podswietlana nedze revolteca i tracera. Wyjatkowo tez sirius.pl widze ma Nova Killer/Winner/Raider, Zykon 4000, ktore dotychczas widzialem tylko w indiweb.de, do tego Ratpadz GS (ulepszony legendarny Ratpad) i Raptor Gaming P1 (wyglada mi to na speedpada z logiem Raptor).
  • j0k3r!rA

    #0 | j0k3r

    2007-03-02 18:11:35

    No wlasnie... roznie to mozna interpretowac i wykonania sa rozne. Tak czy inaczej, grubosc plastika przeszkadza w wiekszosci przypadkow, chyba ze masz \"arcy\" duze biorko ;) a reke trzymasz w powietrzu, nie na podlozu.
  • Kaczor

    #0 | exootic

    2007-03-02 18:12:04

    nie mam zaufania do plastikowych padów : ) po jakims czasie scieraja sie etc : ) qck 4ever :D
  • Pajda

    #0 | Pajda

    2007-03-02 18:50:01

    U mnie zaleznie od tego jak akurat mam ustawiona podkladke i klawe na biurku (a raczej stoliczku:P) na oko 3-8cm reki spoczywa na bladzie, i liczac od nadgarstka do krawedzi jakies 1-5cm reki na podkladce. Mimo wysokosci 9mm przejscie pomiedzy poziomem bladu, a podkladki jest calkowicie plynne. Nie ma zadnego odczuwalnego wyrazne spadku ani nic takiego, w sumie moglbym nawet powiedziec, ze jest wygodniej niz gdyby powierzchnia byla plaska :P
  • Pajda

    #0 | Pajda

    2007-03-02 18:54:15

    Plastiki scieraja?
    Jakiego miales twardego plastika, albo ktos komu sie starl?
    Ja uzywam Giganty od przelomu 2002/2003 i sladu nie widze :P
  • j0k3r!rA

    #0 | j0k3r

    2007-03-02 18:56:52

    ...to na Twoim padzie, jestem ciekaw jak to jest z Qpadem.
  • sch

    #0 | sch

    2007-03-02 22:04:08

    szmaty sa zdecydowanie najlepsze :D ...

    moje dkt jest kochane piekne i juz troche brudne ;( ( bo sluzy tez jako podkladka sniadaniowa :ADS )

    btw - swietna recka :) mi sie przynajmniej milo czytalo ;)
  • e2

    #0 | edwa

    2007-03-02 22:49:42

    qck też się ściera + zawijają się boki ;]
  • lab

    #0 | lab

    2007-03-03 01:06:51

    najs, ja jednak wole szmatki :)
  • Nighter

    #0 | infin

    2007-03-03 13:58:48

    tyle zachodu o podkładke... Icemat/żelka z tesco > wszystko inne ;)
  • e2

    #0 | edwa

    2007-03-03 14:30:04

    qpad > icemat
  • Vymiott

    #0 | Vymmiatacz

    2007-03-03 22:04:49

    Ja mam Xtrac Hammer, to plastik - i widać, że się wyciera, a właściwie nie wiem jak to nazwać... wybłyszcza. Z lekko matowej powierzchni robi się jak powierzchnia szkła, na której opór wyraźnie wzrasta :/
  • raul

    #0 | raul

    2007-03-04 01:03:24

    jednak zostanę przy QcK :-)
  • Pajda

    #0 | Pajda

    2007-03-04 21:08:06

    Eeee on jakis dziwny jest. Plastikowe podkladki sie nie wyginaja (no dobra Ratpad odrobine sie ugina pod naciskiem na srodek podkladki:P), a na stronie producenta jest obrazek mocno zagietej. Zwykle plastikowe sa tez grubosci 4-9mm i maja wyraznie chropowata powierzchnie.
    Powiedzmy, ze to taka nietypowa konstrukcja odbiegajaca od typowych plastikowych podkladek i tym samym nie posiada pelni ich wlasciwosci, w tym jak mowisz najwyrazniej dlugowiecznosci.
  • Pajda

    #0 | Pajda

    2007-03-04 21:10:19

    Osobiscie uwazam icemata za wyjatkowe badziewie z jeszcze bardziej wyjatkowa cena. Aczkolwiek ladny, jako ozdoba na sciane moze byc :P
  • e2

    #0 | edwa

    2007-03-06 08:01:09

    A przestań :P Kupiłem swojego za 40 zł i jedyną jego wadą jest to, że jest głośny. Poza tym to dobra podkładka (gorzej z jej transportem :P).
  • tZk

    #0 | tZk

    2007-03-06 22:03:51

    fajna recenzja ;) ale mam jedno zastrzeżenie ;)od kiedy \" - Przyczepność do podłoża\" jest wada?
  • e2

    #0 | edwa

    2007-03-07 11:16:56

    jest - bo jest mała. nie napisalem jaka jest - trzeba czytac calosc

    usunalem double post
  • proX

    #0 | proX

    2007-03-07 18:28:32

    Ja mam XT-R juz pare miesiacy kupilem odrazu jak wyszedl na rynek polski... dla mnie rewelacja wczesniej mialem 4s ale Qpad bije ja na glowe sprawia wrazenie malej ale ma specyficzny ksztalt i pasuje idealnie polecam z czystym sumieniem...
  • Dodawanie komentarzy dostępne jest jedynie dla zalogowanych użytkowników.
    Jeżeli nie jesteś jeszcze użytkownikiem eSports.pl, możesz się zarejestrować tutaj.
Komentarze pod artykułami są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu eSports.pl oraz serwisów pokrewnych, który nie ponosi odpowiedzialności za treść opublikowanych opinii. Jeżeli którykolwiek z postów łamie zasady, zawiadom o tym redakcję eSports.pl.
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

6 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

  1. 0%

    Słaba postawa Fear Factory

  2. 0%

    Dobra gra UF Gaming

  3. 14%

    Tłumy widzów na sali kinowej

  4. 14%

    Mało miejsca

  5. 71%

    Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

  • Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2018

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.